Una actuació perillosa

 Els rius són corrents d’aigua naturals que compleixen diferents funcions. Entre elles, transporten aigua i materials sòlids, configuren hàbitats on conviuen plantes i animals… En definitiva, són tot un espectacle a nivell paisatgístic digne de contemplar per la seva bellesa. Com ja hem dit, es tracta d’una obra de la natura que cal respectar en la seva integritat. 

Els rius, com la majoria d’elements naturals, estan subjectes a canvis lligats als factors mediambientals. Els més comuns solen ser les riuades. En aquest sentit, cada cop que presenciem la crescuda d’un riu, sorgeix la demanda popular de que és necessari netejar-lo. Una petició a la que també s’hi sumen polítics i mitjans de comunicació. És per això que davant de tanta insitència és difícil que ens plantegem si realment és positiu realitzar aquest tipus d’accions. Per això ens preguntem, cal netejar els rius o hem de deixar que la natura segueixi el seu transcurs?

 

Hem caigut en la falsa creencia que quan realitzem la neteja d’un riu no l’estem alliberant d’escombraries. El que fem realment és eliminar sediments, vegetació viva i elements naturals del propi riu. Per aquest motiu, el terme “neteja” no seria el més adequat per a aquest tipus de situacions. Seria més correcte denominar-ho destrucció de l’ecosistema. En termes objetius i reals, qui realment realitza l’higiene del riu és ell mateix amb les pròpies riuades. 

 

La vegetació que envolta al riu, així com la fauna, les algues i tots els elements naturals es regulen pel seu propi pes. La natura és sàvia i, en aquest cas concret, no necessita cap tipus d’ajuda per part dels humans. La nostra funció ha de ser la de respectar-la i actuar només si veiem que la nostra integritat pot estar en risc. En aquest cas, la neteja dels rius juga més en contra que a favor nostre. 

 

 

Comunicat MATADESPHERA: Tots a casa. I ara què?

Primer de tot desitjar-vos que totes les persones properes (familiars, companyes i companys, amigues i amics), amb o sense coronavirus, estigueu bé. Si més no, prou bé com per superar aquest període incert tant pel que fa a la salut com a l’economia.

Dir-vos que els objectius de Matadesphera continuen essent necessaris i estan més vius que mai. En aquest segon cicle hem fet i teníem programades una sèrie d’activitats relacionades amb quatre reptes (energia, mobilitat, reciclatge, riera). Des del mes de març les activitats previstes, tot i estar alterades, pensem que en algun moment les podrem recuperar i compartir.

La crisi climàtica continua i la crisi pandèmica conviurà amb nosaltres ens agradi o no. Per tant, l’hem d’incorporar en el nostre procés de canvi. L’emergència climàtica no és independent del canvi global, i ara més que mai, queda clar que vivim en un planeta finit on tot està connectat. Cuidem-nos-en. Anem per feina!

Accedeix al comunicat


 

x