Qui som

Som Matadesphera, una iniciativa ciutadana per implicar tot el poble en un procés participatiu de debat, reflexió i proposta d’accions que millorin la sostenibilitat de Matadepera. Desenvolupem cicles, des de la festa major d’estiu -a començaments de setembre- fins a la festa major d’hivern a finals de gener, per donar a conèixer i fer front al canvi climàtic.

L’IPCC (Panel Internacional del Canvi Climàtic) ens indica en el seu informe especial que limitar l’augment de temperatura a 1,5 graus respecte a la que hi havia abans de la Revolució Industrial encara és possible. Però fer-ho requereix un esforç extraordinari i començar les accions immediatament. A Matadepera la població ja ha pres partit en aquest repte.

Sabem que aquest canvis arribaran, amb més o menys intensitat. Per això volem que la gent de Matadepera es conscienciï i adopti hàbits més sostenibles: fer un consum més responsable, disminuir el consum de plàstics, tenir en compte la petjada ecològica d’allò que mengen, consumir productes de proximitat, etc.

Estem més preparats del que ens imaginem per canviar els nostres hàbits: si ja ens vam conscienciar de que no es podia fumar en lloc públics per la salut dels que ens envolten, també serem capaços de canviar comportaments si sabem que així podem frenar el canvi climàtic que  afectarà a tot el planeta.

Projecte Matadespfer@

A Matadesphera ens hem immers en un procés participatiu per entendre, pensar i actuar per a frenar-lo. 

Els tres objectius essencials que ho mouen són:

  1. Donar a conèixer i entendre què és el canvi climàtic i com ens afecta.
  2. Reflexionar sobre com ho fem, per veure si podem fer-ho millor i actuar en conseqüència.
  3. Tenint en compte que el canvi climàtic ja s’està donant, i que segons com actuem s’anirà accentuant, veure com ens hem de preparar per a adaptar-nos-hi millor.

Entre tots estem mobilitzant a centres educatius i entitats del poble per a fer-los partícips de la iniciativa, ajudant a guiar els processos que s’estan desenvolupant, amb el compromís d’apropar el coneixement més actual, en aquest cas sobre el canvi climàtic, a tots els ciutadans.

Sabem que aquest canvis arribaran, amb més o menys intensitat i per això volem que la gent de Matadepera es conscienciï i adopti hàbits més sostenibles: fer un consum més responsable, disminuir el consum de plàstics, tenir en compte la petjada ecològica d’allò que mengen, consumir productes de proximitat, etc.

Estem més preparats del que ens imaginem per canviar els nostres hàbits: si ja ens vam conscienciar de que no es podia fumar en lloc públics per la salut dels que ens envoltaven, també serem capaços de canviar comportaments si sabem que així frenem el canvi climàtic que  afectarà a tot el planeta.

Dels joves a la gent gran, passant per la musica, l’esport i el teatre

La mateixa iniciativa està mobilitzant un conjunt d’activitats que involucren l’institut i les tres escoles poble. Conferències el Dia de la Ciència, propostes educatives i la informació més candent seran la base d’un conjunt de propostes que afloraran de la mateixa inquietud de l’alumnat i del professorat.

“Però no ens volem quedar només amb la gent jove. Encara falta temps per a que ells ocupin els llocs de responsabilitat, i comencin a gestionar i decidir. Hem d’involucrar a la gent gran, a la gent que avui ja està decidint, per què el que fem des d’avui als propers anys envers al canvi climàtic serà molt important pel nostre futur i especialment pels nostres joves”.

Dr. Santi Sabaté

Un projecte ambientalista, una iniciativa local que tracta de conscienciar la població sobre la importància de l’ecologisme, la sostenibilitat i la preservació del medi natural. Especialistes d’àmbits tan diferents com l’economia circular, la salut, la nutrició i la gestió d’aigües i d’espais forestals divulguen la informació en xerrades de poc més d’una hora. Promoguent la participació d’entitats locals en el projecte que poden presentar iniciatives educatives, socials i culturals que reivindiquin un missatge ecologista i que, a la vegada, visibilitzin pràctiques sostenibles aplicables al dia a dia de qualsevol persona o negoci. 

“Serà el moment de compartir. Per avançar davant dels reptes del canvi climàtic cal mobilitzar totes les dimensions possibles d’un poble, hem d’arribar a tots els racons possibles i sintonitzar-nos per generar accions comunes, pel be comú de totes les persones.”

Dr. Santi Sabaté

Així mateix, el projecte també ha aconseguit implicar les principals entitats del poble: la Germandat de Sant Sebastià de Matadepera, el grup de teatre, grup d’art, els voluntaris de la gent gran, l’ Associació de Defensa Forestal, els bombers, l’escola de música, la banda i varis músics del poble, i els que en aquest procés s’hi puguin anar afegint.

“Un projecte transversal que conscienciï a tothom. Des dels infants, treballant amb exercicis a les escoles, fins a la gent gran al Casal. I des de les empreses i entitats que voldrien conèixer el funcionament de l’economia circular, fins a les famílies que volen reduir al mínim possible l’impacte que provoquen al món on viuen.”

Sr. Ricard Farriol

Per abordar les diferents dimensions del canvi climàtic, i compartir-los amb la gent del poble, s’estan realitzant els diàlegs de Matadesphera. Es tracte de vuit diàlegs, que toquen temes transversals i variats relacionats amb el canvi climàtic. Tots aquests diàlegs compten amb la participació d’experts especialistes en els temes, i la gent del poble.

“Matadesphera neix en forma circular, de cercle, d’una perfecta esfera que mira cap endins i que s’expandeix exponencialment cap enfora. Amb la convicció i voluntat de ser altaveu per donar a conèixer el que ens preocupa i ens ocupa pel bé del nostre poble i sostenibilitat del nostre planeta”.

Sr. Santi Fontseca

Així doncs, Matadepera es suma al missatge, barreja d’esperança i d’alarma, que ha llençat l’IPCC i fa un pas endavant per fer possible el repte de frenar l’escalfament del planeta.

Subscriu-te al nostre butlletí

Comunicat MATADESPHERA: Tots a casa. I ara què?

Primer de tot desitjar-vos que totes les persones properes (familiars, companyes i companys, amigues i amics), amb o sense coronavirus, estigueu bé. Si més no, prou bé com per superar aquest període incert tant pel que fa a la salut com a l’economia.

Dir-vos que els objectius de Matadesphera continuen essent necessaris i estan més vius que mai. En aquest segon cicle hem fet i teníem programades una sèrie d’activitats relacionades amb quatre reptes (energia, mobilitat, reciclatge, riera). Des del mes de març les activitats previstes, tot i estar alterades, pensem que en algun moment les podrem recuperar i compartir.

La crisi climàtica continua i la crisi pandèmica conviurà amb nosaltres ens agradi o no. Per tant, l’hem d’incorporar en el nostre procés de canvi. L’emergència climàtica no és independent del canvi global, i ara més que mai, queda clar que vivim en un planeta finit on tot està connectat. Cuidem-nos-en. Anem per feina!

Accedeix al comunicat


 

x